Spring naar content

Overlijden melden: 0321-316174 24 uur per dag bereikbaar

Overlijden melden: 0321-316174 24 uur per dag bereikbaar

Wat is een afscheidshuis?

Mensen stellen mij vaak de vraag: Wat is een afscheidshuis eigenlijk? Gaan de mensen daar dood? Of ben je daar de dag dat iemand begraven of gecremeerd wordt? Er zijn nog veel vragen. Ons Afscheidshuis ‘De Morinel’ is de plek waar mensen hun dierbare kunnen opbaren, tussen het moment van overlijden en de dag van het afscheid in. Daarnaast hebben wij er ook ons kantoor van waaruit wij werken.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een dierbare, na overlijden, niet thuis op te baren, ook al is dat vaak wel de wens.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de nabestaanden hun huis gewoonweg te klein vinden, of ze vinden het geen prettig idee een overledene in huis te hebben. Soms ís er ook geen ‘thuis’ meer omdat de laatste ouder al lang het eigen huis uit was.
Dan hopen wij dat ze bij ons aan De Morinel een ‘thuis’ vinden in die dagen. Dat ze hun dierbare op een huiselijke plek weten.

Ons Afscheidshuis is ook een plek waar de nabestaanden zich zélf geborgen voelen in de dagen voorafgaand aan het afscheid. Waar ze altijd terecht kunnen met een eigen sleutel en waar ze familie en vrienden kunnen ontvangen om met hen nog even rondom hun dierbare te zijn. Ook gebruiken wij het afscheidshuis om met nabestaanden de uitvaart voor te bereiden, als dat om wat voor reden dan ook, niet thuis kan.

Het komt regelmatig voor dat ze bij een eerste kennismaking zeggen: “Wat voelt het hier goed, warm en huiselijk”. Dat is wat wij graag willen bereiken, want het is vaak al verdrietig, moeilijk en hectisch genoeg in de dagen na een overlijden.

Naast ons kantoor en een grote huiskamer, zijn er twee opbaarkamers. Deze zijn voorzien van een warme, eigentijdse inrichting. Er staat een koeling waarop een kist geplaatst kan worden zodat de conditie van de overledene zo goed als mogelijk blijft.

De nabestaanden ontvangen een sleutel zodat alleen zij toegang hebben. Dagelijks wordt er door ons controle gedaan, zo ‘passen’ wij goed op de overledene. In de huiskamer kan tevens een condoleance of intiem afscheid gehouden worden. Alles in diezelfde vertrouwde en warme sfeer.

 

Irene Nuiten- Lugtenberg
Uitvaartbegeleider

Scroll naar boven
WhatsApp chat