Spring naar content

Overlijden melden: 0321-316174 24 uur per dag bereikbaar

Overlijden melden: 0321-316174 24 uur per dag bereikbaar

Voorgesprekken

Een belangrijk deel van mijn werk is het voeren van gesprekken vóórdat er sprake is van een overlijden. Er zijn mensen die in het algemeen meer willen weten over uitvaartbegeleiding of over de kosten daarvan lang voordat er sprake is van een naderend overlijden. Wij maken dan een afspraak bij u thuis of in het Afscheidshuis aan de Morinel in Dronten om de vragen die er zijn te beantwoorden. Er zijn ook mensen die te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer te leven hebben en die behoefte hebben aan meer informatie. Die gesprekken zijn meestal veel emotioneler dan wanneer het afscheid zich vermoedelijk nog lang niet aandient.

De afgelopen week had ik een gesprek met een man en vrouw waarvan één van hen, zoals zij zelf vertelde in ‘reservetijd’ leefde. Meneer is uitbehandeld voor zijn ziekte en samen willen zij zich voorbereiden op het naderende afscheid. Zoals zo vaak was de vraag die ik vooraf had gekregen, of ik eens iets meer wilde vertellen over wat er mogelijk is bij een afscheid en wat voor kosten daaraan verbonden zijn. Natuurlijk wil ik dat, alhoewel het moeilijk is om alles op te noemen wat er kan omdat vrijwel alles mogelijk is. Het gaat er om boven tafel te krijgen op welke vraag men echt antwoord nodig heeft. En daarvoor is goed ‘luisteren’ een must!

Al gauw ging het over hun drie kinderen, die een leeftijd hebben van 6, 8 en 10 jaar. Hoe betrek je de kinderen bij de uitvaart, hoe leg je uit wat dood is en cremeren. Wat kun je ze nu nog meegeven of voor ze nalaten, voor als je er niet meer bent. Door uitgebreid de tijd te nemen, te luisteren, te adviseren en toegepast materiaal aan te reiken probeer ik de mensen te begeleiden in het proces van afscheid nemen.
De pijn en het verdriet kan ik niet wegnemen, maar wel een stukje zorgen delen en praktische zaken voor u regelen. Zo dicht bij mensen te mogen komen maakt het werk voor mij intens en steeds weer heel bijzonder.

 

Marjo van Diepen-van Egmond
Uitvaartbegeleider

Scroll naar boven
WhatsApp chat