Stap 1: Schakel een arts in en licht een aantal mensen in
Sommige mensen bellen eerst een arts, anderen lichten eerst de mensen in die de overledene heel na stonden. De volgorde ligt niet vast, u kunt hierin uw eigen gevoel volgen. Is iemand overdag thuis overleden, dan belt u zijn of haar huisarts. Bij een overlijden buiten kantoortijden en in weekenden belt u de huisartsenpost. De arts komt naar u toe, stelt het overlijden vast en vult overlijdenspapieren in. Overlijdt iemand in een ziekenhuis of andere zorginstelling? Dan schakelt het verplegend personeel een arts in.
Stap 2: Alvast de nodige informatie opzoeken
Heeft u enkele naasten en een arts ingelicht, ga dan na of de overledene wensen heeft vastgelegd. Is er een codicil of wilsbeschikking? Heeft hij of zij in een gesprek met een uitvaartbegeleider uitvaartwensen besproken of een wensenformulier ingevuld? Daarnaast kunt u alvast uitzoeken of de overledene een uitvaartverzekering heeft en zo ja, wat het polisnummer is. Al deze informatie helpt bij het organiseren van een afscheid zoals de overledene dat wilde.
Stap 3: Neem contact op met de uitvaartbegeleider
Wilt u het afscheid met zorg en aandacht vormgeven, maar ziet u op tegen al het regelwerk voor de uitvaart? Bel ons. Wij loodsen u stap voor stap door de dagen tot aan de begrafenis of crematie en helpen u om een afscheid te organiseren dat een dierbare herinnering wordt. U geeft zelf aan wat u wilt: of we meteen moeten komen, later die dag of pas de volgende dag. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Een overlijden melden? Bel 0321-316174. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Checklist overlijden
Meteen na het overlijden
- Vond het overlijden thuis plaats? Bel tijdens kantooruren de (huis)arts van de overledene voor een verklaring van overlijden. Buiten kantoortijden en in de weekenden belt u een huisartsenpost. Vraag meteen of de overledene een donorcodicil heeft, als u dat niet weet.
- Licht de naasten (familieleden en vrienden) in. U kunt dit ook eerst doen en daarna pas een arts bellen.
- Overleg wie bij de laatste verzorging aanwezig willen zijn.
- Neem contact op met de uitvaartonderneming die bij u past. Jager Uitvaartbegeleiding is dag en nacht bereikbaar op 0321-316174
- Leg alles voor de verzorging van de overledene alvast klaar (kleding, bril, sieraden en kunstgebit).
Ook doen op de dag van overlijden
- Zoek uit of de overledene uitvaartwensen had. Veel mensen hebben die in de computer staan, of in een archiefkast of kluis gelegd. Anderen bewaren een papier of document met wensen in een persoonlijk kastje, zoals een ladekast of lade met documenten.
- Leg het identiteitsbewijs van de overledene klaar en eventueel het trouwboekje.
- Zoek de gegevens van de uitvaartverzekering op.
- Ga na of de overledene een testament heeft laten maken.
- Maak een adressenlijst voor het versturen van rouwkaarten.
Te doen op de dagen erna
In de dagen voor de uitvaart moeten er veel keuzes worden gemaakt en is er veel te regelen. Wilt u dat zelf doen, dan kan dat. Ziet u dat niet zitten, dan helpen wij u graag. U kiest zelf wat u zelf doet en wat u uit handen geeft aan onze ervaren en deskundige uitvaartbegeleiders. Wij helpen u graag om de uitvaart in alle rust en stap voor stap te regelen. De belangrijkste zaken zijn:
- Aangifte van overlijden bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Dit moet binnen zes dagen gebeuren, in de gemeente waarin de persoon is overleden. Meestal verzorgt de uitvaartbegeleider de aangifte, maar u kunt het natuurlijk ook zelf doen.
- Regelen dat de overledene wordt verzorgd en thuis of ergens anders wordt opgebaard.
- De uitvaart regelen.
- Zorgen dat er rouwkaarten worden verstuurd.
- Eventueel een rouwadvertentie (laten) plaatsen.
Overzicht en ondersteuning nodig bij het regelen van een uitvaart? Bel 0321-316174. 24/7 bereikbaar.