Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Uitvaartkist kiezen

Waarin brengt u de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats? Veel mensen kiezen voor een grafkist, anderen voor een lijkwade of lijkhoes. De keuze van een kist is heel persoonlijk. Werkelijk alles is mogelijk. Van een eenvoudige houten begrafenis kist tot een heel luxe, modern of klassiek, ingetogen of uitbundig. Sommigen kiezen voor een milieuvriendelijke kist van een natuurlijk materiaal als bamboe of riet. Naast een kant-en-klare uitvaartkist kunt u ook zelf een kist ontwerpen en maken.

Kist met afbeeldingen

U kunt een uitvaartkist heel persoonlijk maken, als u dat wilt. Zo kunt u een kunstenaar een kist in een bijzondere vorm laten ontwerpen, of er een prachtige beschildering op laten maken. U kunt u de grafkist ook zelf versieren, of dat door anderen (zoals uw kleinkinderen) laten doen. Eventueel kunt u de kist met foto’s bedrukken of in een kleur laten spuiten.

Linum HC8
Afscheidsbijeenkomst

Kistkleed

Sommigen kiezen voor een kistkleed met een persoonlijke tekst, tekening of foto erop. Na de begrafenis of crematie kunnen ze het kleed als aandenken bewaren.

Een voorwerp in de kist

Wilt u een persoonlijk voorwerp meegeven in de uitvaartkist, zoals een tekening van een (klein)kind of een knuffel? Zolang het voorwerp niet in plastic is verpakt en het de grond niet bevuilt, is dit toegestaan. Het voorwerp moet bij voorkeur gemaakt zijn van vergankelijke, natuurlijke materialen.

Lijkhoes of lijkwade

Behalve voor een kist kunt u er ook voor kiezen om het lichaam van de overledene te bedekken met een (biologisch afbreekbare) lijkhoes of lijkwade. Voor het vervoer van de overledene kan een mand, draagplank of lijkbaar gebruikt worden. U mag kiezen wat bij u past.

Lijkwade: dichtbij en natuurlijk

Sommigen ervaren afscheid nemen van een overledene die in een wade (doek) is gewikkeld als intiemer en minder afstandelijk dan wanneer de overledene in een kist ligt. Ook milieubewustzijn kan een rol spelen in de keuze voor een wade: een wade is gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hennep, zijde of bamboe. Als nabestaanden kun je zelf bepalen of je het bovenlichaam de eerste dagen nog onbedekt laat. Vervoeren van een overledene die in een lijkwade is gewikkeld, kan met een draagbaar van wilgentakken, wilgentenen of ander hout. Meer informatie is te vinden op Wikkelgoed.

Lijkhoes, lijkwade of uitvaartkist bij een crematie

Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een uitvaartkist te gebruiken, stellen sommige crematoria het gebruik van een kist wel verplicht. Kiest u voor cremeren en overweegt u om een lijkhoes of lijkwade te gebruiken? Dan is het verstandig om te weten welke voorwaarden de verschillende crematoria stellen. Bel ons, wij zijn uitstekend op de hoogte.

Uitvaartkist kiezen? Wij denken graag met u mee. Neem contact op.