Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Spreken bij een uitvaart

Een mooie toespraak kan aan een uitvaartplechtigheid een bijzondere en emotionele lading geven. Hoe zorgt u voor een goede speech bij de afscheidsbijeenkomst?

Wie houdt een toespraak?

Vaak houden nabestaanden een toespraak. Het komt ook voor dat mensen bij leven hun eigen uitvaarttoespraak schrijven en die laten voordragen tijdens hun uitvaart. Bij een religieuze uitvaart is de voorganger (zoals de pastoor of predikant) vaak degene die een toespraak houdt. Wilt u wel een toespraak, maar niet van een kerkelijke spreker? Dan kunt u ook kiezen voor een uitvaartspreker, ook wel woorddienstbegeleider of funerair spreker genoemd.

Bijzondere uitvaartideeën
Jager Uitvaartbegeleiding

Speechen? Geef het op tijd aan

Vaak is de uitvaartverzorger ceremoniemeester tijdens de uitvaart. Wilt u een toespraak houden tijdens de afscheidsbijeenkomst, meld dit dan op tijd bij de uitvaartverzorger.

Tips voor de uitvaartspeech

Op het internet zijn diverse adviezen en stappenplannen te vinden voor het schrijven en houden van een afscheidsspeech. Wij noemen hier een paar tips:

  • Bereid uw speech goed voor.
  • Stem af met andere sprekers. Het is jammer als er twee bijna dezelfde toespraken zijn.
  •  Maak van uw speech geen opsomming van feitjes en gebeurtenissen. U kunt de toespraak levendig maken door een dierbare herinnering te delen of door voorbeelden te geven van wat u speciaal vond aan de overledene.
  • Houd het kort, maximaal vijf minuten.
  • Neem eventueel een voorwerp mee, zoals een souvenir van een reis die u samen hebt gemaakt.
  • Houd het positief. Het is niet erg om vriendelijk of liefdevol enkele pijnpuntjes te noemen, maar een uitvaart is niet het moment om met iemand af te rekenen.
  • Print de speech uit in een groot en duidelijk leesbaar lettertype, zodat u de tekst ook nog kunt lezen als er tranen in uw ogen staan of als er weinig licht is.
  • Praat rustig en duidelijk, iets langzamer dan u normaal zou doen.
  • Vraag voor de uitvaart iemand om het voorlezen over te nemen, voor het geval u tijdens de toespraak door emoties wordt overmand en niet verder kunt praten.

Hulp of advies nodig? Neem contact op.

Condoleance