Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Wat kost een uitvaart?

Hoeveel een uitvaart kost, hangt af van de keuzes die u maakt. Het totaalbedrag kan uiteenlopen van ongeveer € 2.000 voor een uiterst sobere uitvaart tot wel € 15.000.

Waarschijnlijk door de uitstraling van ons Afscheidshuis aan De Morinel denken mensen nogal eens dat wij duurder zijn dan andere uitvaartondernemingen. Maar het tegenovergestelde is het geval. Onze prijzen liggen flink onder het gemiddelde tarief van uitvaartzorg: volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart in Nederland momenteel zo’n € 9.000. Wij zitten daar ruim onder met een gemiddelde van ongeveer € 7.500 voor een begrafenis en € 6.000 voor een crematie.

Daarnaast is opbaren in het Afscheidshuis beduidend goedkoper dan in de andere uitvaartcentra in Dronten en omgeving.

Wilt u weten wat een uitvaart kost zoals u die voor ogen heeft? In een gratis adviesgesprek  nemen we uw uitvaartwensen door en vertalen wij die naar een helder kostenoverzicht. Wilt u een kostenoverzicht per mail ontvangen, vul dan ons offerteformulier in.

Wat moet ik doen na een overlijden?

Veel mensen menen dat ze na een overlijden meteen van alles moeten regelen. Maar dat is meestal niet nodig. De eerste uren na het overlijden kunt u gebruiken om tot rust te komen en de ruimte te nemen voor uw emoties. Daarna neemt u contact op met een arts, licht u enkele naasten in en belt u ons. Meer over de dag van overlijden leest u op Wat te doen bij overlijden.

Wanneer begrafenis na overlijden?

In de wetgeving staat dat er minimaal 36 uur moet zitten tussen overlijden en begrafenis of crematie. Ook staat in de Wet op de lijkbezorging dat de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet plaatsvinden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee als werkdagen. Wil iemand de uitvaart uitstellen, dan moet hij daarvoor toestemming vragen bij de afdeling Burgerzaken. Uitstel vragen gebeurt vaak om religieuze redenen of omdat familie uit het buitenland de uitvaart wil bijwonen. Begraven of cremeren binnen 36 uur na het overlijden kan alleen als de officier van justitie en de burgemeester van de gemeente waar de persoon is overleden daarvoor toestemming hebben gegeven.

Kan ik zelf een uitvaart regelen?

Het is verplicht om aangifte van overlijden te doen bij de Burgerlijke stand. De overledene moet bij de uitvaart worden omhuld met een kist, lijkwade of iets dergelijks. En de uitvaart moet binnen de wettelijke termijnen plaatsvinden. Zolang nabestaanden zich aan deze en andere wettelijke voorschriften houden, mogen ze een uitvaart zelf regelen. Wilt u niet alles zelf regelen? U heeft de vrijheid om zelf te kiezen welke onderdelen van het regelen van de uitvaart u wilt uitbesteden en wat u zelf wilt doen.

Afscheidsbijeenkomst
Afscheidsbijeenkomst

Wat mag er allemaal bij een uitvaart?

De Nederlandse wetgeving schrijft voor wanneer een uitvaart moet plaatsvinden: tenminste 36 uur na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag vanaf de dag van overlijden. Over het vervoer, kisten, waar iemand moet worden begraven of gecremeerd enzovoorts staan geen bepalingen in de wet. U mag dus kiezen voor een doek in plaats van een kist. U heeft de vrijheid om in een andere plaats dan uw woonplaats te worden begraven. Het staat u vrij een café of schip als uitvaartlocatie te kiezen en u mag de kist in uw eigen auto vervoeren. Kortom, u mag de uitvaart op een persoonlijke manier invullen om zo goed mogelijk recht te doen aan wie de overledene was.

Kan ik eerst eens langskomen voor een gesprek?

Uiteraard. Een gesprek kost u niets en u zit nergens aan vast. Veel mensen komen langs om hun wensen voor een uitvaart kenbaar te maken en vast te leggen. Of omdat ze informatie willen over de mogelijkheden die er zijn en de kosten die hun wensen voor de uitvaart met zich meebrengen. Wij helpen daar graag bij. Wilt u eens rondkijken in ons Afscheidshuis aan De Morinel in Dronten? Ook dat kan.

Verzorgt Jager Uitvaartbegeleiding ook uitvaarten van kinderen?

Wij hebben veel ervaring met uitvaarten van een kind en zijn er speciaal op ingericht. Zo beschikken we over een wiegje voor het opbaren. En we hebben allerlei nuttige informatie voor ouders die afscheid moeten nemen van hun overleden baby of kind. Niet alleen voor de dagen tot aan de uitvaart, ook voor de periode erna. Daarnaast hebben we boekjes voor de broer(tje)s en zussen/zusjes.

Hoelang duurt een begrafenis gemiddeld?

De ene uitvaart vindt in kleine kring plaats en is sober, de ander uitbundig en met veel bezoekers. De duur verschilt daarom per uitvaart. Een uitvaart met een condoleance vooraf, een kerkdienst met aansluitend begrafenis en koffietafel duurt ongeveer vier uren.

Wat is gepaste kleding bij een begrafenis?

Soms staat op de rouwkaart een kledingvoorschrift. Bijvoorbeeld ‘passende/zwarte kleding’, of juist ‘Draag kleding waarin je je prettig voelt’. Is er geen kledingvoorschrift, dan kunt u dragen waar u zich goed bij voelt en wat volgens u past bij de gelegenheid en bij de overledene. Veel mensen vinden het dragen van werk- of ‘campingkleding’ (korte broek, hemdje) ongepast.

Wat schrijf je op een condoleancekaart?

Het sturen van een condoleancekaart is een mooi gebaar, maar welke woorden zet je erop?  Laat u zich niet weerhouden van het sturen van een kaart omdat u het lastig vindt om woorden te vinden. U bent daarin niet de enige. Op het internet vindt u voorbeelden, die u kunnen helpen. Kijk ter inspiratie eens op www.memori.nl of www.greetz.nl.

Hoe zit het met bijzonder verlof voor een begrafenis of crematie?

Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld. In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u bijzonder verlof kunt krijgen en hoelang dat verlof duurt. Bij overlijden van een direct familielid heeft u recht op calamiteitenverlof. Dat verlof is bedoeld om meteen de nodige zaken te kunnen regelen.

Wat kost een grafmonument?

De prijzen van grafmonumenten lopen enorm uiteen. U kunt kiezen uit honderden soorten grafstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende vormen en materialen. Houdt u rekening met prijzen die beginnen rond de € 1.000.

Hoe gaan jullie om met geloofsovertuiging?

Jager Uitvaartbegeleiding is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, budget en geloofsovertuiging. Dus ook als u een christelijke uitvaart, islamitische uitvaart, joodse uitvaart of hindoestaanse uitvaart wilt, kunt u contact opnemen met ons. Wij helpen u graag om de uitvaart vorm te geven op een manier die past bij de overledene en bij u. U kiest zelf welke tradities en gebruiken u bij de uitvaart wel en niet wilt en waarin u kiest voor een meer persoonlijke invulling.

Vindt u het antwoord op uw vraag niet? Bel of mail ons gerust. Wij helpen u graag.