Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

egraven: een persoonlijke keuze

De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Vaak kiezen mensen voor een begrafenis om zo voor de nabestaanden een persoonlijke gedenkplaats te creëren; een blijvend symbool en een stilteplek om naar toe te kunnen gaan en na te kunnen denken. Een plek die fungeert als een tastbare herinnering en die de nagedachtenis levend houdt. Ook kiezen mensen soms voor begraven om dichtbij een naaste te zijn die al eerder is overleden. Bijvoorbeeld in een familiegraf. Ook vanuit hun geloofsovertuiging kiezen mensen soms voor begraven.

Een begraafplaats kiezen

Als u voor begraven kiest, mag u zelf beslissen op welke begraafplaats u een graf aankoopt. Dat kan een begraafplaats in uw woonplaats zijn, maar ook in uw geboorteplaats of ergens anders. Ook kunt u kiezen voor bovengronds begraven – waarbij de overledene in een grafkamer wordt bijgezet – of voor een natuurbegraafplaats.

Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Bergklooster

Wat kost een begrafenis?

De nabestaanden betalen bij een begrafenis begraafkosten. Ook betalen ze voor grafrechten en onderhoud van het graf. De hoogte van deze kosten verschillen per gemeente. Daarnaast moet u bij een begrafenis nog rekening houden met andere kosten. Meer hierover leest u op de pagina Uitvaartkosten.

Verschillende soorten graven

U kunt kiezen uit verschillende soorten graven. De meeste begraafplaatsen beschikken over een urnentuin of urnenmuur voor het begraven of bijzetten van een urn. U moet hiervoor wel grafkosten betalen. In een algemeen graf ligt de overledene met twee onbekende personen. Mensen kiezen hier vooral voor als er niet veel budget is voor de uitvaart. Verder vindt u op een begraafplaats ook familiegraven, waarin twee tot vier familieleden bij elkaar begraven kunnen worden.

Grafmonument of grafsteen

Een grafmonument dat meteen na de begrafenis wordt geplaatst, verzakt meestal. Daarom laat men de grond eerst ‘inklinken’. Dit geeft u de tijd om na de begrafenis rustig een grafmonument te kiezen en na te denken over materialen, vorm en tekst.

U kunt kiezen uit honderden soorten grafstenen van verschillende materialen en in verschillende prijsklassen. Begraafplaatsen hebben hun eigen regels in wat ze wel en niet toestaan. Onze uitvaartbegeleiders kennen de mogelijkheden van de verschillende begraafplaatsen in de regio. Neem contact op met ons.

Meer weten? Neem gerust contact op.

Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Kranenburg