Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Rouwverwerking

Sinds het overlijden van uw naaste is er ineens een leven vóór en een leven ná. Maar hoe geeft u dat leven ná vorm? Voor de buitenwereld gaat het leven gewoon door, maar voor u kan het een bijna onmogelijke opgave lijken om verder te gaan. Wij zijn er ook in deze periode voor u. Enkele weken na de uitvaart nemen wij contact met u op om na te gaan of u ondersteuning wilt bij het verwerken van het verlies.

Verdriet verwerken

Na de roes van de eerste weken wordt de omvang van het verlies duidelijk. Rouwen kan heel eenzaam zijn en soms bijna ondraaglijk voelen. Toch is rouw een normale reactie op een verlies. Het is de keerzijde van liefde; wie kan liefhebben, kan ook rouwen. Maar rouwen is vaak wel hard werken. Het kost bijzonder veel energie en er is tijd en ruimte voor nodig.

Rouwverwerking fases

Rouw is geen proces dat zich in een vaste volgorde afspeelt en een duidelijk eindpunt heeft. Het is een persoonlijk proces waarin de nabestaande de pijn als gevolg van het verlies voelt en het verlies leert aanvaarden. Een proces van je leren aanpassen aan een nieuw leven zonder degene die overleed; van zoeken naar een manier van verder leven waarin de overledene een plek heeft. Dit proces verloopt voor iedereen anders.

Condoleance
Jager Uitvaartbegeleiding

Het leven gaat door, maar hoe?

Na het afscheid loopt u misschien tegen vragen aan. Want voor anderen gaat het leven al snel weer gewoon verder. Maar u hebt tijd en ruimte nodig om het verdriet te verwerken en om uw veranderde leven vorm te geven. Hoe gaat u om met mensen die nog niet op de hoogte zijn van uw verlies? Wat zegt en doet u als u voor het eerst weer op uw werk verschijnt of naar een feestje gaat? (Hoe) viert u de verjaardag van degene die is overleden? Hoe gaat u om met de eerste vakantie zonder uw dierbare?

Rouw verwerken: informatie en begeleiding

Net als liefhebben is ook rouwen heel persoonlijk. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en zoekt op zijn eigen manier naar wegen om te wennen aan het leven zonder degene die is overleden. Er is geen recept voor rouwverwerking. Wel kan het helpen om op de hoogte te zijn van wat bekend is over rouwverwerking; om te weten waar anderen zoal tegenaan lopen en hoe u kunt omgaan met wat u tegenkomt. Wij informeren u hier graag over. Merkt u dat er meer begeleiding nodig is om verder te kunnen? Vraag onze uitvaartbegeleiders, zij kunnen u vertellen over de mogelijkheden.

Boeken en gedichten over rouw verwerken

Bekijk ons overzicht van boeken en gedichten over afscheid, verlies, rouw en troost.

Vragen over de condoleance? Stel ze gerust! Bel 0321-316174 (Dronten) / 088- 9100500 (Lelystad).

Uitvaart regelen in Dronten