Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Grafmonument kiezen: veel mogelijkheden voor persoonlijke accenten

Een grafmonument is een steen ter herinnering aan de overledene, een gedenkteken van blijvende waarde. U heeft keus uit honderden soorten grafstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende vormen en materialen. Dankzij die ruime keus kunt u precies die gedenksteen kiezen die past bij de overledene. Begraafplaatsen hebben hun eigen regels in wat ze wel en niet toestaan. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de verschillende begraafplaatsen? Neem dan contact op met ons.

Een grafmonument uitzoeken

Vooral als u zich er nog niet eerder in hebt verdiept, kan het moeilijk zijn om een grafmonument te vinden dat u goed vindt passen bij de overledene. Gelukkig hoeft u zich niet te haasten, er is na de begrafenis alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Een monument kan namelijk niet direct worden geplaatst; de grond moet eerst ‘inklinken’ om verzakking te voorkomen. Dit geeft u de tijd – vaak zelfs meer dan een jaar – om na te denken over materiaal, vorm en tekst.

Columbarium crematorium Kranenburg
Begraafplaats Bergklooster

Materiaal voor het grafmonument

Wilt u een grafmonument dat in alle weersomstandigheden jarenlang mooi blijft, dan is speciale aandacht nodig voor de keuze van het materiaal. Natuursteen is heel geschikt voor een grafmonument. Maar ook van hout, glas brons, RVS, teakhout of versteend hout worden grafmonumenten gemaakt. Ook een combinatie van materialen is mogelijk.

Natuursteen grafmonumenten

Natuursteen is er in veel verschillende soorten. Voor grafmonumenten worden vooral graniet en marmer gebruikt. Beide soorten natuursteen zijn heel sterk en blijven ook met weinig onderhoud lang mooi. Ze zijn er in verschillende kleuren en ‘tekeningen’. Een andere mogelijkheid is hout kwartsiet. Dat is een natuursteen met de uitstraling van hout.

Houten grafmonumenten

Hout wordt vaak gekozen vanwege zijn warme uitstraling. Een houten grafmonument is gedeeltelijk of helemaal gemaakt van versteend hout of teakhout. Er kan prachtig houtsnijwerk in worden verwerkt.

RVS grafmonumenten

Mensen kiezen vaak voor RVS grafmonumenten vanwege hun strakke, moderne uitstraling. RVS vormt een mooie combinatie met glas of natuursteen.

Grafmonumenten van glas

Glazen grafmonumenten worden gemaakt door glaskunstenaars. Glas is erg sterk en bovendien geschikt om een uiterst persoonlijk monument van te maken.

Bijzondere grafmonumenten

Wilt u een een grafzerk, staande steen of een combinatie van beide? Een grafzerk is een grote plaat die over het graf ligt. Ook deze eenvoudige vorm kunt u heel persoonlijk maken, bijvoorbeeld door materialen te combineren. Als staande steen kunt u ook kiezen voor een zwerfkei of ruwe grafsteen.

Grafmonument plaatsen

De steenhouwerij levert niet alleen het grafmonument, maar zorgt ook voor een stevige fundering. Die fundering is nodig om verzakking van het grafmonument te voorkomen.

Grafmonument: prijzen vanaf ongeveer € 1.000

De prijzen van grafmonumenten lopen enorm uiteen. Ook bij een goedkoop grafmonument moet u toch al denken aan prijzen die beginnen bij € 1.000.

Tijdelijke grafmonumenten

Juist in het eerste jaar na het overlijden, als er nog geen grafmonument is geplaatst, bezoeken mensen het graf vaak. Veel mensen ervaren het als onprettig dat het graf er de eerste tijd onpersoonlijk uitziet. U kunt dit oplossen door voor een naamsteen als tijdelijk grafmonument te kiezen. Zo’n naamsteen hoeft niet duur te zijn en is gemakkelijk zelf te plaatsen.

Hulp nodig bij het kiezen van een grafmonument? Neem contact op.