Altijd zelf de keuze over de invulling
en de kosten van een uitvaart

Asbestemming na crematie

Na de crematie moet de eigenaar van het crematorium de as nog tenminste een maand in bewaren, in een speciale asbus. Hierna mogen de naasten kiezen wat er met de as gebeurt: thuis bewaren, begraven in een graf, bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een begraafplaats of crematorium, meenemen naar het buitenland, of verstrooien.

As thuis bewaren

Wilt u de as thuis bewaren? Dat kan in een urn, kunstobject of sieraad. Het is zelfs mogelijk om een astatoeage te laten plaatsen.

Urn

Een urn met as kunt u thuis bewaren, in uw huis of in de tuin.

Sieraad

U kunt een kleine hoeveelheid as laten verwerken in een een gedenksieraad dat u altijd bij u kunt dragen, zoals een ring, armband of medaillon.

Glas

Als asbestemming kunt u ook een glasobject overwegen. Hierbij verwerkt een glaskunstenaar een kleine hoeveelheid as in mondgeblazen glas. Kleur en model kiest u zelf. Zo ontstaat een mooi persoonlijk aandenken.

Beeld

Het is mogelijk om de as van een overledene te bewaren in een asbeeld, dat u helemaal kunt afstemmen op de inrichting van uw woning.

Asverstrooiing
Asbestemming
Uitvaart regelen in Dronten

Astatoeage

Sommige mensen vinden het een mooie gedachte om de as van de overledene in een tatoeage te verwerken. Zo dragen ze hun dierbare altijd dichtbij zich. Maar omdat het plaatsen van een astatoeage niet zonder risico is – de as is niet 100% steriel en kan zware metalen bevatten –  zijn astatoeages op dit moment nog verboden. Minister Schippers zei in 2015 toe dat ze zou laten onderzoeken of er een veilige manier is om as van een overledene in een tatoeage te verwerken. Vindt u een tatoeëerder die ondanks het verbod wel een astatoeage wil zetten, dan zult u uw handtekening moeten zetten onder een contract waarin staat dat u zelf volledig aansprakelijk bent als het misgaat.

As bijzetten op een begraafplaats of crematorium

U kunt de as thuis bewaren. Een andere mogelijkheid is de as bijzetten op een speciaal daarvoor bestemd deel van een crematorium of begraafplaats. Crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een urnengalerij ingericht. De urn komt er in een muur te staan. Er zijn muren met open nissen, maar ook muren waarvan de nissen worden afgesloten met een gedenkplaat. Sommige urnengalerijen zijn buiten, andere overdekt en verwarmd. Op diverse begraafplaatsen is bovendien een urnentuin te vinden, waarin de urn bovengronds wordt bewaard. U kunt de urn ook in een urnengraf plaatsen. Hiervoor betaalt u dan wel grafkosten.

As uitstrooien

Wilt u de as uitstrooien? Dat mag op allerlei plekken. De as kan worden uitgestrooid op het crematoriumterrein of op een begraafplaats of op een ander speciaal daarvoor bestemd strooiveld, maar ook op een dierbare plek in de natuur. U kunt de as verstrooien op zee, vanaf een schip of vliegtuig of zelfs in een heliumballon.

Herinneringsboom

Herinneringsbomen voor asbestemming zijn op meerdere plekken in ons land te vinden. De as van de overledene wordt gebruikt als voeding voor deze bomen. Kiest u voor een boom als asbestemming, dan heeft u hiermee een tastbaar, uniek, levend monument.

We informeren u graag over de mogelijkheden voor een asbestemming. Neem contact op.