Spring naar content

Concurrentie

Vorige week werden we aan het einde van een middag gebeld door naasten die ons vroegen de uitvaart van hun dierbare te verzorgen. Wij maakten op hun verzoek een afspraak voor de volgende dag om met hen in gesprek te gaan. De volgende ochtend echter belden ze op om te laten weten dat ze van de afspraak afzagen. Ze hadden inmiddels contact gehad met hun verzekeraar, een maatschappij die ook uitvaarten uitvoert. Die had hen verteld dat de verzekering niet zou uitkeren als de uitvaart door een ander bedrijf werd geregeld. Alhoewel de familie een sterke voorkeur had voor ons bedrijf, kozen ze uit angst voor een financieel debacle toch maar voor de verzekeraar.

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat een familie die keuze maakt. Een uitvaart kost een paar duizend euro en dat is veel geld. Het kan niet zo zijn dat je zorgvuldig hebt gekozen om die kosten te verzekeren en er vervolgens niet wordt uitgekeerd. Als je hoort dat je geen geld ontvangt, is het logisch dat je dan toch maar de verzekeraar inschakelt voor het afscheid.

Feit is echter, dat de informatie van de verzekeraar aan de naasten niet juist is. Een verzekeraar moet altijd de verzekerde bedragen uitkeren, ongeacht welk uitvaartbedrijf de familie kiest. Als er sprake is van een dienstenpakket in plaats van een sommenverzekering (er wordt geen geld uitgekeerd maar diensten en goederen) dan staat daar een geldbedrag tegenover. Wij kunnen daardoor garanderen dat naasten bij ons nooit meer geld kwijt zijn dan bij hun verzekeraar.

Wij wilden weten of wij er misschien naast zaten en hebben met de verzekeraar gebeld om uit te zoeken hoe het zat. Wellicht was de Nederlandse wet aangepast zonder dat wij daarvan op de hoogte waren. Dat was niet het geval. De verzekeraar stotterde wat dat ze alleen gezegd hadden dat ze de naasten niet hadden kunnen garanderen dat een ander bedrijf niet veel duurder was. Op mijn opmerking dat onze dienstverlening sowieso altijd goedkoper is dan een verzekeringsmaatschappij reageerden ze niet.
Een uitvaartbedrijf hoort veiligheid en rust te bieden. Als er sprake is van het overlijden van een dierbare zijn mensen verdrietig en in de war. Ons inziens is het zeer verwerpelijk om dan meer onrust te zaaien door het geven van foute informatie. De bedoeling begrijpen we wel; men wil die uitvaart zelf doen. De verzekeraar gaat de uitvaart nu uitvoeren maar de integriteit van dat bedrijf is wat ons betreft erg ver zoek.

Jager Uitvaartbegeleiding

Scroll naar boven
WhatsApp chat